Fogadjunk, hogy tudom, mennyi pénzed van! Avagy a Facebook alkalmazások veszélyei

Ha használod a Facebook-ot, akkor biztosan találkoztál már az alábbiakhoz hasonló üzenetekkel:
 • Krisztina 96%-ot ért el a “Mennyire ismered a Barátok köztöt?” teszten.
 • Jánosnak a műkorcsolya világbajnokságon lenne a helye. (Készült a “Milyen sportágat kellett volna választanod?” alkalmazással.)

Facebook alkalmazás

Ha beírod a Facebook keresőbe, hogy “mennyire”, akkor igen komoly mennyiségű alkalmazás fog megjelenni.
 • Mennyire ismered a Bud Spencer filmeket?
 • Mennyire vagy birka?
 • Mennyire bírod a sátorozást?
 • Mennyire lennél jó IFA sofőr?

Még talán az sem lehetetlen, hogy Te is töltöttél ki ilyen teszteket. Ezeknek az eredményei mind a felhasználók válaszaitól függenek. Ahhoz, hogy egy tesztet kitölthess, először engedélyezned kell az alkalmazás számára, hogy hozzáférhessen az adataidhoz.

Facebook alkalmazás engedélyezés

“Az engedélyezés lehetővé teszi a(z) Mennyire ismered a Szomszédokat? számára, hogy hozzáférjen az adatlapodon levő információkhoz, fotókhoz, barátaid listájához vagy egyéb, a működéséhez szükséges adathoz.”

Innentől lesz érdekes a dolog.

Úgy döntöttem, hogy tesztelem a tesztelőket. Kíváncsi voltam, hogy csak azért töltenek ki ennyi őrültséget, mert szórakoztató, vagy talán a komolyabb témák is érdeklik őket?

Tehát fejlesztettem egy kis alkalmazást, aminek a neve: Mennyire vagyok anyagi biztonságban? http://apps.facebook.com/anyagibiztonsag/ (Egy ilyen kis alkalmazásnak a lefejlesztése minimális programozói ismereteket és időt igényel.)

A tesztben ezek a kérdések szerepeltek:
 • Mennyi a munkából szerzett havi bevételed?
  (Az az összeg, ami bekerül a zsebedbe.)
 • Mennyi a havi egyéb bevételed?
  (Tőzsde, jogdíj, ingatlan bérbeadás, stb…)
 • Mennyi a havi összes kiadásod?
  (Mindent számolj bele! Hitel, élelmiszer, rezsi, szórakozás, gyerek, stb…)
 • Mennyi a havi kiadásaidból a hiteltörlesztés?
  (Autó, lakás, áruhitel, stb…)
 • Mennyi likvid megtakarításod van?
  (Bankszámlán, otthon, tehát olyan, amit azonnal tudsz használni, ha kell.)
Ha ezeket a kérdéseket a való világban szemtől szembe kérdezi valaki, akkor 99%-ban az a válasz, hogy semmi közöd hozzá! Ez viszont nem a való világ, ez a Facebook. Miután elkészítettem a tesztet, és az eredményét közzétettem az üzenőfalamon, már jöttek is az ismerősök, és ők is elkezdték a kitöltést. Majd az ő ismerőseik is, és ez így terjedt tovább…

Ezzel még semmi baj nem is lenne. A probléma csak az, hogy az alkalmazásban volt egy kis láthatatlan meglepetés. Mégpedig egy adatrögzítő eljárás. Tehát aki kitöltötte a tesztet, annak az összes adata és válasza rögzítésre került.

Íme egy rögzített adatlap:
Név: Kiss Gabriella
Facebook azonosító: 100000884992717
Profil: http://facebook.com/profile.php?id=100000884992717
Nem:
Kitöltés ideje: 2010.04.06. 12:07:05
Munkából szerzett havi bevétel: 130 000 Ft
Egyéb havi bevétel: 40 000 Ft
Összes kiadás havonta: 110 000 Ft
Havi törlesztő: 25 000 Ft
Megtakarítás: 800 000 Ft

Abba bele sem kezdek, hogy mi mindent lehet kezdeni ilyen adatokkal, és hogy mit fizetnének egy ilyen listáért egyes hitelügyintézők…

(A teszt során a végső adatrögzítéskor a személyes adatokat csillagokkal helyettesítettem, így nem tudom, hogy kik töltötték azt ki.)

Csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen infókat akarunk begyűjteni.

Ez persze sérti a Facebook szabályzatát, de valljuk be, hogy ezzel az égvilágon senki nem foglalkozik. Normális esetben minden alkalmazásnak kellene rendelkeznie adatkezelési tájékoztatóval. Persze ha valaki azt írja a tájékoztatóba, hogy személyes adatot nem tárol, attól még bármikor megteheti.


Egyáltalán nem akarom azt sugallni, hogy a Facebook rossz. Az alkalmazásokban nagyon nagy fantáziát látok. Sokkal inkább figyelmeztetni szeretnék mindenkit, hogy felhasználóként nem árt óvatosnak lenni.

Te, mint weboldal tulajdonos látsz fantáziát a Facebook alkalmazásokban?
És mint magánszemély figyelsz az adatvédelemre?
Kíváncsi vagyok a véleményedre! Írd meg itt a blogon!
Ossza meg! Lájkolja! Plusszolja!Csiripelje! Pinelje! Szóljon hozzá!

27 hozzászólás a(z) “Fogadjunk, hogy tudom, mennyi pénzed van! Avagy a Facebook alkalmazások veszélyei” bejegyzéshez

 1. Füle Éva

  Nagyon hasznos -lenne-sok felhasználónak az az információ, amit leszürtél a tesztelők teszteléséből!!! scak reménykedni lehet, hogy olvassák kisérleted eredményét!
  Üdv, Éva

 2. ET

  1984
  Önként és dalolva.
  Én maradok partizán!
  (ha nem érted, akkor már úgyis késő…)

 3. Bojozsi

  Az a baj, hogy a felhasználók többsége, még az alapvető biztonsági kérdésekkel sincs tisztában. (Mondhatnám katasztrofális az IT és internetkultúra.) Ja…. És gratulálok! Kevesen tudják nálam elérni, hogy egy hasonló gondolatból kiindulva végigkövessek egy okfejtést.

  Amúgy “jössz egy sörrel” – bár könnyű dolgod lesz mert nem iszom – ugyanis nem tudtad megmondani mennyi pénzem van 😀

  De a cikk nagyon hasznos. Több hasonló segitség kellene. Én is megpróbálom ezt tenni:

  hxxps://sites.google.com/site/jobbikit2/

 4. Anna

  …akkor inkább nem is kommentelek, hátha ebből meg azt mondod meg, hogy mit reggeliztem ma, vagy hogy hány gyerekem van! 😮 🙂

 5. Schnabl Mariann

  Nagyon jó témát feszegetsz Gábor!
  Nagyon sokan nincsenek tisztában ennek a veszélyeivel.
  A legnagyobb bajnak azt tartom, ha eleve valaki rossz szándékú.
  Épp itt az ideje, valaki elmondja.

  Van amikor viszont kifejezetten előnyös, ha bizonyos adatokat pld weboldalt, honlapot, információt megoszthatsz másokkal.
  Szóval, szerintem van számos előnye is 🙂
  Csak meg kell tanulni helyesen bánni ezekkel.
  Maradj az interneten is becsületes tisztességes, ahogy a való életben!
  Mert ez az életed része.

 6. Sándor

  Azért nem semmi vagy. Én egyébként biztosítási területen dolgozom, és azok az adatok, amelyeket Te leszűrtél nekem nagyon hasznosak lennének.

 7. szabolcs

  Riszpekt az ötletért….már várom mikor jön a mennyire biztonságosak a jelszavaid kvíz….pl add meg a facebook jelszavadat, add meg a gmail jelszavadat… végeredmény: te nagy szarban vagy, a jelszavad (már) nagyon nem biztonságos

 8. Kovács János

  Gábor! Megkérdezted az előbb közölt információk tulajdonosát arról, hogy szabad e megosztani az adatait? Mert most ezt tetted, amiből jogi problémák is lehetnek. Ha igen, akkor írd bele még ezt a cikkbe.

  A cikkről csak azt tudom mondani, hogy legyünk óvatosak, ha személyes adatokat adunk meg.
  Ha meg mi kérünk be személyes adatokat és tároljuk, akkor figyelmeztetni kell róla előtte. Aki nem így tesz, az nagyon rosszul járhat, hogyha rajta kapják.

 9. Erika

  szabolcs.. – de bizony van ilyen, hogy add meg a jelszavadat – kvíz nélkül, mert mikor azt mondja, invitáld meg a barátaidat (más közösségi portálok is), és felajánlja a hotmail, yahoo, stb. címlistádhoz csak a klikkelést, akkor a hotmail, yahoo, stb. jelszavadat kéri be. És persze van egy csomó ember, aki közzéteszi az e-mail-címét..

 10. Erika

  Kedves Gábor!
  Nagyon jó az írás.. – kicsit megdöbbentő is, bár azt már sejtem, hogy pl. a játékokra miért mondja, hogy töltsd le a keresőre az eszköztárukat – kész is a zombi-gép, ha letöltöd…

 11. szabolcs

  @Erika: elvileg akkor amikor barátokat invitálok, az adataimat a facebook kezeli, nem partizánkodó adattolvajok. Más kérdés, hogy a facebook lassan globális adatlopóvá válik…

 12. Szabady Krisztián

  Köszönet a közösségi médiás információkért.
  Most kezdtünk bele ebbe a műfajba, mert a kézműves sajtműhelyhez kapcsolódó baráti körünkből már kérdezték néhányan, hogy miért nem használjuk a Facebook-ot?
  Most viszont kifejezetten örülünk, hogy ilyen ismeretek nélkül még nem kezdtünk bele.
  Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy ha ilyen – felhasználó hülyítő – alkalmazásokkal van tele a Fb, akkor mitől lett olyan népszerű, hogy egymaga veri a top 100-as honlaplista többi tagját – együttvéve?

  Üdvözlettel,
  Krisztián

 13. Szilágyi Beáta

  @Szabó Gábor –
  Teljesen biztos voltam benne, hogy kamu Kiss Gabi, az egész! Szuper ötleteid vannak, s tényleg igazad van, ráadásul rendkívül elgondolkodtató dolgokat írsz…

 14. Kapeller Anikó - NessieGraf

  Az sem lehet egész véletlen, hogy minimális infó magamról minden netes megjelenésemnél. És az sem, hogy a hajam áll égnek a "küldtek neked egy rózsaszín puszit" típusú adatgyűjtéstől. Amikor persze elhagyom az alkalmazást.

  De az ötleteid remekek. 🙂

  Viszont a biztonsági kódod olvashatatlan.

 15. Szabó András

  Az a gáz, hogy nemcsak a FB, de a többi közösségi portál is kémkedik utánunk! Sőt, a mobilunk, a bankkártyánk is kiszolgáltat minket!
  Szép új világ??? Inkább Globális Big Brother :-((

 16. Lukács Béla

  Köszönöm a figyelmet irányító tájékoztatást. Be kell látnom, hogy néhány éve még én is ingert éreztem az általad említett felhívásokra. Mielőtt kitöltenénk valami, adatokat közölnénk magunkról, hasznosabb ha gondolunk rá, mire lehet felhasználni azokat és milyen érdekeinket sértheti vagy szolgálhatja. A feliratkozós címanyag gyűjtés korrekt módon is tehető.

 17. Füredi Amina

  A mai világban vigyázni kell az adatainkra, főleg a közösségi oldalakon. De Angliában például a kukádból szedik ki a számláidat és felhasználják az azokon lévő információkat (pl.: a te pénzedből vásárolnak egy méreg drága autót). Szóval, óvatosan!

 18. Méhészné M. Ilona Lili

  Köszi a figyelmeztetést.
  Sajnos ma már bizalmatlannak kell lenni, ami nagyon szomorú és köszönhető mindez egy antiszociális szűk körnek.
  Üdv. Lili
  Ui. Az ellenőrző kód valóban olvashatatlan, az ilyet bosszantónak találom.

 19. Zsófia

  A közelmúltban meghívtak egy közösségi oldalra, és már a regisztráció során elég rendesen kikérdezték az adataimat. Ez már gyanús volt nekem, végigcsináltam a regisztrációt, de mielőtt megerősítettem volna, elolvastam a szabályzatot.A következő állt benne, hogy az adataimat kiadhatják reklámcélból- egy általuk megnevezett- biztosítónak. Azonnal be is csuktam a honlapot, és nem küldtem el a regisztrációmat.
  Két nappal később csöng a telefonom, egy kedves hölgy mutatkozott be, hogy én regisztráltam a megnevezett honlapon, és ilyen és ilyen válaszokat adtam meg a magánnyugdíjpénztárammal kapcsolatban. És csak azért hív, hogy tájékoztasson, hogy van jobb is…

  Hol is van itt az adatvédelem?????

 20. Szabó Miklos

  Hm, hol is van az adatvédelem …
  Biztosan fogtál egy programhibát.
  Az űrlapok kitöltése közben is elküldhetők az adatok a szerverre mondjuk ideiglenes megőrzés céljából. Lehet, hogy ezzel a lehetőséggel élt az illető weblap készítője. És hibás következtetésre jutott a "megszakítás" (vagy bárilyen) gomb megnyomásáról.

 21. Kránitz Gábor

  Hmmm…!
  Elgondolkodtató ez a cikk.
  Hogyan tudnék én is minimális (vagy annál kevesebb) programozó tudással hasonló alkalmazást írni?

  🙂

 22. Schlepp Péter

  Jó a cikk!

  Kérdéseidre a válasz:

  “Te, mint weboldal tulajdonos látsz fantáziát a Facebook alkalmazásokban? ”
  Nem. Indok: ha a Facebook oldalamat nézik, akkor az kinek hoz látogatottságot (és ezzel – esetleg – hirdetési bevételt?)

  “És mint magánszemély figyelsz az adatvédelemre? ”
  Úgy gondolom igen 🙂

Hozzászólások lezárva.