Kötelező mobil verzió

A Google a közelmúltban bejelentette, hogy április 21-től már nem csak ajánlja, hanem elvárja, hogy a weboldalak rendelkezzenek mobilra optimalizált verzióval. Tehát legkésőbb addig (de lehetőleg minél hamarabb) mobilbaráttá kell tenni az oldalakat.

Ígéretük szerint a határidő után komoly átrendeződés lesz a találati listán. Ez az átrendeződés csak a mobilon megjelenített eredményeket fogja befolyásolni.

Sok weboldal tulajdonos úgy gondolja, hogy ez őt egyáltalán nem érinti, mert amit ő árul, azt nem keresik mobilról. A mobilról keresőkre nem úgy kell gondolni, mint huszonéves hipszterekre, akik a pesti belvárosban kocsma után kutatnak. Elég valószínű, hogy nem mobilról fog valaki légkondit vásárolni, de az teljesen normális, ha a buszra várva keresgél a témában. És ha a klímát árusító cég blogja megjelenik, és ott hasznos infókat talál, akkor utána otthonról az asztali gépéről vissza fog térni.

Bár a mobilról és asztali gépről indított keresések aránya iparáganként jelentősen eltér, de azt azért jó tudni, hogy 2014-ben Magyarországon az okostelefonok száma már több, mint 3 millió volt. Amerikában az összes keresés közel felét mobilról indítják. Itthon is rohamosan nő ez az arány.

Nem lehet halogatni, el kell készíteni a mobil verzióját a weboldalnak!

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy megfelel-e a Google elvárásainak az oldal?

A Google két eszközt is biztosít az ellenőrzésre.

Mobilbarát teszt
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

PageSpeed Insights
http://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

TIPP: Gyakran előforduló probléma, hogy bár a PageSpeed Insights azt mondja, hogy rendben van az oldal, a Mobilbarát teszt mégis hibásnak jelöli. Ennek általában az az oka, hogy a Google-nek szüksége van a grafikai megjelenést eredményező fájlok mindegyikére, de azok a robots.txt-be le vannak tiltva.

Aki 2015-ben még úgy gondolja, hogy a mobilról netezés a távoli jövő, az nézzen szét egy tömegközlekedési eszközön vagy egy orvosi váróban!

Mobilon keresők
Ossza meg! Lájkolja! Plusszolja!Csiripelje! Pinelje! Szóljon hozzá!

10 hozzászólás a(z) “Kötelező mobil verzió” bejegyzéshez

 1. Ruff János

  Szerencsére mi már túl vagyunk a módosításon. Nem volt egyszerű, de így utólag örülök, hogy ezt meglépte a Google, mert a konkurenciáink jó része egyelőre semmit nem tett (remélem nem is fog). Remélhetőleg ez érezhető lesz a határidő után.

 2. Tulok Imre

  Köszönöm! Hasznos volt az írás, le is ellenőriztem. Érdekes, hogy az egyik -reszponzívnak mondott – oldalamon nem lett mobilbarát az oldal. De még dolgozok kicsit a robots.txt-vel.

 3. Kovács Éva

  Üdvözletem!

  Kérdésem lenne: mégis mekkora betűméret az elfogadható az új rendszerben?
  Nagyon köszönöm a segítséget!
  Üdv.
  Éva

 4. Viktor

  A webforgalom.hu-n a hozzászólások megjelenítése nem mobilbarát. (HTC One X)

 5. Bordás Jenő

  Kedves Gábor!
  Köszönöm az értesítést, nagyon hasznos, ellenőriztem, van mit javítani.
  A kérdésem az lenne , hogy a website x5-el nem mindenbe lehet belenyúlni, azokon hogy változtassak?

Hozzászólások lezárva.